vad är symtom på kycklingpox?

Kycklingpox, eller varicella, är en vanlig barndomssjukdom som orsakas av det humana varicella zoster-viruset. Det är ett obekvämt tillstånd, men de flesta gör en fullständig återhämtning. Exponering för någon annan med denna sjukdom i en skolinställning, eller på en playdate, är det allmänna sättet för överföring. Emellertid kan inkubation av viruset ta upp till två veckor innan symtom uppträder.

Initiala symptom på kycklingpoxar ignoreras vanligtvis. Man kan ha liten näsa, förlust i aptit, eller man kan känna sig trött eller köra ner. Dessa symtom kan inträffa för en dag eller två innan andra sjukdomar uppträder. Vid denna tidpunkt är smitta möjlig. Så om man inte har haft kycklingpox och har blivit utsatt för någon som har kommit ner med de mer kända symptomen en dag eller två efter exponering, är det fortfarande ganska möjligt att få kontraktet med viruset.

Nästa symptom på varicella är ett utslag som kan vara närvarande var som helst på kroppen. Det utvecklas vanligtvis på bagageutrymmet först och sprider sig sedan till resten av kroppen. Det kan också finnas i munnen, på handflatorna, på könsorganen eller i hårbotten.

Först verkar utslaget vara en samling små blåsor. Antalet blåsor varierar avsevärt. Vissa människor, särskilt mycket små barn får bara visa en eller två blåsor. Det är dock inte ovanligt att ha över 100 blåsor som täcker kroppen.

Inom två till tre dagar efter att blåsorna uppträder, kommer de att bryta och bli sår. Detta tenderar att vara den mest obekväma tiden för de som drabbats av varicella, eftersom såren kliar. Skrapa såren kan orsaka sekundära infektioner att bilda och kan orsaka ärrbildning, så att skrapa bör undvikas. Calamine lotion och havremjöl bad kan hjälpa till att lindra några av klåda.

Såren börjar skorpa över och bilda scabs ca 10 dagar efter formning. När alla sår är skurna, och skottorna faller av, finns det liten risk att sprida sjukdomen till andra. Barn kan också få en liten feber under de första dagarna av tillståndet. En feber över 101 grader F. (38.33 grader C.) kan indikera infektion av en eller flera sår. Man bör kontakta en läkare om feber fortsätter utöver de första dagarna av blåsans utseende eller om någon av såren är fylld med pus. Barn med feber ska aldrig ges aspirin, eftersom detta virus är ett som kan orsaka det mycket allvarliga Reye-syndromet när aspirin tas.

Kvinnor som samlar kycklingpoxar under graviditeten kan överföra viruset till sina ofödda barn. Detta kan vara mycket farligt, särskilt under de första tre månaderna av graviditeten och kan leda till tillväxtproblem och brister. Det rekommenderas starkt att kvinnor som inte har haft denna sjukdom får vaccinering mot kycklingkoppor några månader innan de försöker bli gravida.

Äldre barn, tonåringar och unga vuxna har sannolikt svårare fall av varicella än småbarn. De har vanligtvis fler sår, kör en temperatur längre och kan uppleva vissa illamående.

Den största komplikationen av detta tillstånd hos den friska vuxen eller barnet är smitta av sår som resulterar i antingen strep eller staph-infektioner i blodet. Sår ska utvärderas noggrant, och en läkare ska kontaktas om några sår verkar vara infekterade. De som har nedsatt immunförsvar kan bli mycket sjuk med kycklingpox och vissa kan till och med dö av sjukdomen. Antiviral medicinering kan hjälpa till att minska dödsgraden och göra detta tillstånd mindre allvarligt för dem som har tillstånd som HIV eller Lupus.

På grund av dessa sällsynta fall borde man aldrig gå till en läkare eller sjukhus om du misstänker kycklingpox utan att först informera de medicinska experterna om din misstanke. Sjukhus, kliniker och läkarmottagningar har ofta protokoll för att undersöka patienter med misstänkt varicella. Man kan behöva vänta i sin bil eller komma in efter timmar för att undvika att överföra viruset mot de som har vissa sjukdomar, eller som är gravida.

Varicellavaccinering ges nu ofta till barn. Vissa barn kan emellertid inte få vaccination på grund av allergier. Cirka 80% av dem som får vaccinet är immun mot viruset. De andra 20% kan få viruset i en mycket mindre allvarlig form. I de flesta fall gör ett enda fall av kycklingpoxar en immun mot sjukdomen för livet. Men i sällsynta fall kan man få ett andra fall.