vad är vanliga orsaker till feber och trötthet?

I de flesta fall är feber och trötthet orsakad av en underliggande infektion av något slag. Individuella tillstånd som orsakas av bakteriella eller virusinfektioner inkluderar influensa, lunginflammation, hepatit och många sexuellt överförbara sjukdomar. Dessa är bara några exempel på hundratals potentiella orsaker. Ibland kan feber och trötthet orsakas av tandvård i småbarn.

Som en allmän tumregel, om feber är närvarande i kroppen, finns en infektion någonstans. Den typ av infektion som också orsakar trötthet och andra symptom är i allmänhet en systemisk variation snarare än en som är lokaliserad på en plats. Den vanligaste typen av infektioner är förkylning och influensa, som båda påverkar miljontals individer varje år runt om i världen.

Många infektioner orsakar feber och trötthet eftersom kroppens immunsystem arbetar hårt för att bekämpa infektionen. Temperaturen börjar stiga i ett försök att döda bakterier och virus, vilket orsakar febern. Patienterna känner sig ofta trötta och trötta på grund av denna extra energi som utövas av kroppen, vilket kan uppmuntra dem att vila och spara energi. Om kräkningar och diarré också föreligger, kan uttorkning också leda till trötthet såväl som sänkta elektrolytnivåer.

Det enda sättet att bli av med trötthet och feber orsakad av en virusinfektion, den vanligaste typen, är att ge kroppens immunsystem tid att slåss mot viruset. Det finns inga mediciner som kan döda virus. Bakteriella infektioner kan reagera på antibiotika, även om de vanligtvis är reserverade för svårare fall.

I vissa fall bör feber och trötthet tas allvarligt och en läkare ska meddelas. Detta är fallet när feber blir mycket hög eller inte svarar mot anti-febermedicin som acetaminofen eller när trötthet är mycket svår eller långvarig. Vissa infektioner kan bli allvarliga och patienter kan behöva hjälp för att hålla sig hydrerade, lindra symtomen och bibehålla lämpliga elektrolytnivåer tills kroppen läker sig själv.

Feber kan vara allvarligt hos unga barn eftersom deras kroppar inte kan reglera temperaturen lika effektivt som hos äldre barn och vuxna. Anti-feber mediciner behövs ofta för att sänka febern. Ytterligare steg som kalla trasor eller bad och dricker mycket vätskor bör också tas, särskilt hos unga spädbarn. Om febern inte avtar eller blir högre än lägre, bör barnets läkare anmälas. Detta gäller särskilt om kräkningar eller diarré föreligger eller barnet visar tecken på uttorkning.