vad är vanliga orsaker till kall nattsvett?

Nattsvett stoppar många kvinnor och män från att få en god natts sömn. Några av de vanligaste orsakerna till nattsvett är sjukdom, hormonella obalanser, återkallande av alkohol, nikotinuttag, stress och ångest. Vissa kärlsjukdomar orsakar vanligen kallnattsvett.

Kall nattsvett präglas av kraftig svettning trots den genomsnittliga eller kalla temperaturen i miljön. Människor som upplever kalla svettor kan också skaka, visa blåa läppar och chatterande tänder, som alla är symtom som ofta hör samman med extrem kyla. Nattsvett och frysningar kan hända med kvinnor och män, och kan träffa en person vid vilken ålder som helst, beroende på den bakomliggande orsaken.

Orsakerna till nattsvett kan mer specifikt innebära ett antal sjukdomar och sjukdomar, såsom HIV eller AIDS, cancer, tuberkulos och endokardit, som uppstår när hjärtklaffarna blir inflammerade. Nattsvett kan också vara en reaktion på stressiga tankar eller drömmar, liksom rädsla och ångest som ofta provoceras av dessa mentala problem. Personer som plötsligt har slutat använda beroendeframkallande ämnen kommer sannolikt att uppleva nattsvett samt ökade stress- och ångestnivåer samtidigt som de upplever den fysiska och mentala avloppsprocessen.

Nattsvett hos kvinnor är ofta förknippad med klimakteriet som en kvinna mognar. Under denna tid i en kvinnas liv, ökar estrogen snabbt och de fysiska effekterna av denna biologiska förändring uppenbaras av symtom som nattsvett och humörförändringar. Sådana nattsvett beror på oregelbundna temperaturgivelser som uppstår i kvinnans kropp, även om rummets temperatur kan vara i genomsnitt eller under genomsnittlig inställning.

Kall nattsvett hos män och kvinnor kan också bero på förekomsten av lågt blodsocker. Diabetiker upplever ofta kalla svettningar i tandem med andra symtom som ofta är förknippade med denna sjukdom. Eftersom blodsockernivåerna är mer ordentligt reglerade och upprätthålls blir nattsvett mindre frekvent.

Vaskulär sjukdom är en ledande orsak till kall nattsvett. Ofta är början av nattsvett plötsligt och åtföljs av intensivt obehag och smärta. Ett speciellt vaskulärt tillstånd som är känt för att orsaka detta symptom är en aorta-dissektion. Detta är ett livshotande tillstånd som orsakas av en sår i aortan, som avbryter blodflödet och orsakar en mängd olika smärtsamma symptom, inklusive nattsvett.

Lunginflammation är känd för att vara en viktig orsak till kall nattsvett och frossa hos vissa individer. Förutom kraftig svettning, kommer en person med denna sjukdom sannolikt att uppleva andfåddhet, överbelastad hosta, trötthet och klammig hud. Vissa människor kan också uppleva hög feber och rapportera att de är mycket kalla. Trots att man har en högre kroppstemperatur än normalt, rapporteras en sådan reaktion vanligen av personer med feber.