vad är vanliga orsaker till mag- och ryggsmärta?

Mag- och ryggsmärta kan orsakas av ett antal olika sjukdomar och sjukdomar, inklusive virus- eller bakterieinfektion och sepsis. Leversjukdomar kan också orsaka smärta i dessa delar av kroppen. Intestinal blödning är känd att orsaka intensiv mage och ryggsmärta. Personer som lider av njursten kan uppleva magont och en sårande smärta i nedre delen av ryggen. Gallstenar är en annan orsak.

Skador på ryggen kan orsaka smärta som är generaliserad i övre eller nedre delen av ryggen. Många gånger känns smärtan också i bukregionen. Detta kan innefatta en ansträngning eller förspänning från ansträngning eller från att dra en muskel. När detta inträffar kan värmekompressor eller smärtstillande salva hjälpa, vilket kan vila det drabbade området i flera dagar.

Det finns nervändar som förbinder magen och ryggen, så när det finns smärta i ett område kan det kännas i den andra. I vissa fall kan blindtarmsinflammation orsaka mag- och ryggsmärta. Detta är särskilt sant i fallet med en bristad bilaga. Vanligtvis orsakar appendicit feber och extremt skarp smärta i underkroppens nedre högra sida.

Individer med kronisk gallblåsproblem kan drabbas av intermittent smärta i magen och ryggen. Ofta är dessa vanliga symptom på en överhängande attack. När gallblåsan blir smittad kan buksmärtor åtföljas av en brännande känsla i nedre delen av ryggen, och ofta är illamående och kräkningar också närvarande. Gallstenar kan vara närvarande under lång tid utan uppenbara symptom, men i många fall kommer en akut attack att orsaka allvarlig smärta.

Även om det inte är det vanligaste symptomet, kan mag- och ryggsmärta indikera en hjärtinfarkt. I vissa fall kan symptomen vara isolerade eller inte lokaliserade. Hjärtattackoffer kan känna sig skarpa, stötande smärta i buken som strålar ut i ryggen. Denna smärta bör inte ignoreras om den åtföljs av andfåddhet och kraftig svettning.

I vissa fall kan känslomässigt stress, ångest och depression orsaka smärta i rygg och mage, antingen samtidigt eller separat. Tillsammans med smärtan, matsmältningsbesvär, diarré eller illamående kan också vara närvarande. Nervös spänning som orsakar smärta och obehag kan kontrolleras med anti-ångestläkemedel eller avslappningstekniker.

Ett tillstånd som kallas acid reflux sjukdom kan också orsaka samtidig mag- och ryggsmärta. Detta beror ofta på överdriven surproduktion som kan orsaka obehag eller brännande känsla i magen och bröstet. Illamående uppstår ofta också. Enkel halsbränna på grund av att konsumera kryddig eller stekt mat kan ibland vara relaterad till ryggvärk hos vissa individer.