vad är vanliga orsaker till nattsvett och frossa?

Det finns många saker som kan orsaka nattsvett och frysningar. Bland dem är feber, som ofta uppträder som ett symptom på bakteriell eller virusinfektion. Ofta kommer en person också att svettas på natten och utvecklar frossa som svar på de hormonella förändringar som sker under klimakteriet eller graviditeten eller efter födseln. På samma sätt kan en person ibland uppleva nattsvett och frysningar eftersom han har cancer eller en sjukdom som påverkar kroppens nerver. Dessutom kan vissa läkemedel producera dessa symtom.

I de flesta fall är närvaron av nattsvett och frysningar ingen verklig orsak till larm. I många fall är de helt enkelt obehagliga symptom på någon typ av infektion. Till exempel kan en person uppleva dessa symptom när han har en virusinfektion, som influensa eller lunginflammation, vissa människor kan också uppleva dem när de har förkylning. En person som har ett bakteriellt fall av lunginflammation kan också utveckla frossa och nattsvett, och en svampinfektion som påverkar lungorna kan också orsaka dem. Det är viktigt att notera att, även om dessa symptom inte kan vara farliga, kan en person behöva behandling för de förhållanden som orsakar dem.

I vissa fall är nattsvett och frossa inte orsakade av infektion men är istället resultatet av hormonella förändringar. Hormonala fluktuationer som är vanliga vid graviditet och barnfödsel påverkar kvinnans blodkärl och kan få henne att svettas på natten och uppleva frossa. På samma sätt kan hormonella förändringar orsaka dessa symtom under perioden som följer födseln.

Ibland kan allvarliga förhållanden vara roten till dessa symtom. Till exempel kan vissa typer av cancer orsaka dem, och nervsjukdomar kan orsaka dem också. Eftersom natt svettningar och frossa kan vara symptom på ett allvarligt sjukdomstillstånd kan en person göra det bra att konsultera en läkare om han har oförklarliga symtom i mer än två veckor.

Även medicinering kan ibland orsaka att en person lider av nattsvett och frysningar. Vissa människor upplever spolning som en bieffekt av vissa läkemedel, inklusive de som injiceras i kroppen, används för att behandla smärta eller är avsedda att slappna av i musklerna. När spolningen är över och kroppen är kvar svett kan en person känna sig kyld. Ofta är svettningarna och frysningarna tillräckligt stora för att väcka patienten mitt på natten.