vad är vanliga orsaker till utslag och ledvärk?

Flera sjukdomar finns med utslag och ledsmärta, inklusive vallkoppor, mässling och rubella. Andra kroniska sjukdomar är också associerade med dessa symtom, inklusive lupus, reumatoid artrit och Lyme sjukdom. Bakteriella infektioner, som Staphylococcus, kan också orsaka utslag och ledsmärta. Att diagnostisera ett visst tillstånd kräver kunskap om vilken typ av utslag och lokaliseringen av ledvärk som en person upplever.

Utslag kan vara platt och splotchy eller bestå av upphöjda stötar. Utslag kan uppträda över hela kroppen, som i vattkoppor eller röda hundar, eller vara begränsad till ett visst område, som tjurar-ögonmönster av utslag i Lyme-sjukdomen. Utsprettor kan klia eller brinna, eller de kan orsaka lite obehag. Utsläpp är oftast orsakad av intag eller kontakt med ett ämne som en person är allergisk till, såsom husdjur, giftmurgröna eller en viss mat.

Vid samtidig smärta kan ett utslag dock signalera ett allvarligt, till och med livshotande tillstånd. Kycklingkoppor, mässling och rubella alla närvarande med generella utslag och influensaliknande symptom, inklusive ledsmärta. Även om dessa sjukdomar ofta anses som passagerarpassage under hela barndomen kan de vara försvagande och till och med dödliga om de inte behandlas ordentligt.

Lupus och reumatoid artrit är förhållanden där flera delar av kroppen påverkas. Människor med lupus utvecklar ofta ett malarutslag som ser ut som en fjäril som sprider sina vingar över näsan och kinderna. Den vanligaste orsaken till utslag hos personer med reumatoid artrit är en reaktion på de läkemedel som föreskrivs för att behandla artriten. I sällsynta fall kan RA utvecklas till en farligare sjukdom som kallas vaskulit, vilket har ett distinkt utslag på fingrar och tår. Båda dessa förhållanden kan ha intermittent ledsmärta, flaring upp när immunsystemet är stressat.

Utslag och ledsmärta kan vara tecken på Lyme-sjukdomen om en person bor i ett område där kryssbenet med svarta ben eller hjort trivs. Ett infekterat fästmärke kan överföra Lyme-sjukdomsbakterier till en person genom sitt bett. Några dagar efter infektion upplever 70 procent av offren vanligen utslag som kallas erytem migrans. Det här utslaget liknar ett tjurar, med en röd bult på bitplatsen, ett klart område och en röd ring utöver det.

Om tillståndet förblir obehandlat kan ledsmärta, särskilt i knäna, utvecklas. Liksom lupus och reumatoid artrit, kan denna smärta vara svår och intermittent. Det kan också resa från gemensamt till gemensamt genom hela kroppen. Tidig upptäckt och behandling kan förebygga eller lindra både utslag och ledvärk som kan uppstå med detta tillstånd.