vad är vanliga std symptom för kvinnor?

Att erkänna vanliga symtom på sexuellt överförbara sjukdomar hos kvinnor kan leda till tidigare upptäckt, bättre behandling och i vissa fall förebyggande av ytterligare komplikationer. STD-tecken och symtom varierar från person till person och är baserade på sjukdomen. Många kvinnor är asymptomatiska. Vanliga STD-symtom för kvinnor inkluderar smärta vid urinering eller under samlag, onormalt vaginalt urladdande, klåda, sår eller stötar i könsorganen och spotting eller blödning mellan menstruationsperioder.

Klamydia är en bakteriell infektion som sprids genom samlag. Det är härdbart med antibiotika. Symtom för kvinnor som har chlamydia inkluderar smärta vid urinering, onormalt vaginalt urladdande, mage- eller buksmärta och smärtsamt samlag. Blödning, smärta och urladdning från rektummet är också möjligt om en kvinna med klamydia försöker delta i anala samlag.

Gonorré är en annan bakterieinfektion som är härdbar med antibiotika. STD symtom för kvinnor som har gonorré inkluderar spotting eller blödning mellan menstruationsperioder, smärta eller en brännande känsla under urinering och ökat vaginalt urladdning. Vaginalt urladdning kan vara tjock, grumlig eller blodig i utseende och konsistens. Kvinnor som har gonorré kan uppleva smärta under samlag.

Genital herpes orsakas av herpes simplex viruset. Det är obotligt, med periodiska episoder av symtom som uppträder under en årtiondelsperiod. Symtom för kvinnor som upplever ett utbrott av genital herpes inkluderar smärta, svår klåda och utseendet på små röda stötar. Dessa stötar brutit i slutändan och blir blodiga, oser av öppna sår. Smärta, ömhet, inflammation och influensaliknande symptom är vanliga indikatorer på uppkomsten av ett genital herpesutbrott.

Mänskligt pappillomavirus (HPV) är det virus som orsakar könsvårtor. STD symtom för kvinnor som upplever genitala vårtor inkluderar grå eller köttfärgade stötar på könsorganet, blomkålformade kluster av vårtor, klåda, smärta, stickningar och blödningar under samlag. HPV är en obotlig sjukdom.

Syfilis är en bakteriell STD som är härdbar i sina tidiga stadier med antibiotika. Kvinnor som har syfilis får ofta en enda öm och förstorad lymfkörtlar. När sjukdomen fortskrider kan kvinnor uppleva utslag markerade med små röda sår i kroppen, feber, trötthet och muskelsmärta. Dessa symtom kan komma och gå. Om den lämnas obehandlad kan syfilis orsaka permanenta neurologiska och kardiovaskulära problem.

Mänskligt immunbristvirus (HIV) är en obotlig viral STD. Om den lämnas obehandlad kan den leda till förvärvat immunbristsyndrom (AIDS), en livshotande sjukdom. Symtom på hiv är influensaliknande och inkluderar feber, huvudvärk, ont i halsen, svullna lymfkörtlar, trötthet och utslag. Eftersom viruset kvarstår kan diarré, viktminskning och produktiv hosta eller andfåddhet vara närvarande. Senare stadium kan hiv / aids-lider uppleva frossa, feber och nattsvett.

Varje kvinna som misstänker att hon har ingått ett STD eller visar något av STD-symtomen för kvinnor ska prata med sin läkare eller annan licensierad sjukvårdspersonal om att genomgå STD-testning. Det är tillrådligt för båda parter att söka STD-testning innan de engagerar sig i sexuella aktiviteter om en partner har ingått ett STD och nyligen har behandlats. Det är möjligt för någon som är asymptomatisk att sprida en STD till andra.