Vilka är de vanligaste orsakerna till grönt saliv?

I de flesta fall är grönt saliv inte faktiskt saliv alls, men mage gallor, kräkningar eller andra matsmältningsenzymer. Ibland blir saliv färgat när man äter vissa livsmedel, såsom limefruktiga snacks eller vissa grönsaker. Detta är tillfälligt och är inte tecken på ett hälsotillstånd. Vid andra tillfällen kan någon förvirra slem från näshålorna eller lungorna för grönt saliv. När slem är mörkt så här signalerar det vanligtvis en infektion.

Ibland är utseendet på grönt saliv orsakat av mage gall eller kräkningar som stiger upp i halsen och munnen. Detta kan orsakas av sura refluxstörningar, matsmältningsbesvär och andra gastrointestinala problem. Om det är en tillfällig fråga kan det inte vara att det finns ett problem för grön galna. Om det fortsätter, eller åtföljs av andra symtom som kräkningar eller buksmärtor, ska det undersökas av en läkare.

Många gånger misstänker människor slem för grönt saliv. Detta är kanske den vanligaste orsaken till att grönt vätska finns i munnen, eftersom slem kan komma från både näspassagen och lungorna. När infektion är närvarande kommer mucus vanligtvis att vara gul eller grönaktig i färg och det kan ha en liten lukt. Det är också ofta tjockt, men det kommer att variera. Om slem kommer från näspassagen betyder det vanligtvis att personen lider av sinusinfektion eller kallhet. Lunginfektioner är allvarligare och åtföljs vanligtvis av hosta, andningssvårigheter, väsande andning och andra symtom.

En infektion behöver vanligtvis behandlas av en läkare, särskilt en som finns i lungorna. Sinusinfektioner klargör sig ofta på egen hand. Lunginfektioner kan förvärras och leda till allvarliga komplikationer. Den som märker ett ämne som liknar grönt saliv vid hosta eller väsande öse, bör omedelbart kontakta en läkare för vidare utredning.

Grönt saliv kan också visas om man äter något som tillfälligt färgar salivet en udda färg. Att äta gröntfärgat godis eller mörkgröna grönsaker kan till exempel leda till att salivet blir grönt. Detta är tillfälligt och kommer att rensas upp inom flera minuter till en timme eller så, beroende på hur mycket maten äts och hur mörkt salivet har blivit.

De som lider av allvarliga eller ovanliga symptom bör konsultera en läkare. Om saliv verkar vara en udda färg utan någon känd orsak, bör det kontrolleras omedelbart. I vissa fall kan saliv också vara tjockare än vanligt.