Vilka är fördelarna med en njurdiet?

En njurdiet är ordinerad för patienter vars njurar fungerar, ofta på grund av njursjukdom. Läkare rekommenderar också ofta en njurdiet för patienter som måste genomgå dialys. Fördelarna med en njurdiet, som även kallas en njure diet, inkluderar en bättre känsla av välbefinnande för patienten, mindre beskattning av njurarna och lindring av symtom på njursjukdom. Dieten syftar också till att sakta ner en patients utveckling av njursvikt.

Det är viktigt att hålla njurarna i gott skick, eller arbetar på optimal nivå, eftersom de tjänar en viktig funktion. Folk kanske tror att njurarna inte gör något annat än att eliminera urin och annat avfall som ammoniak och toxiner från kroppen, men deras arbete innefattar att hjälpa kroppen att skapa röda blodkroppar och hålla blodtrycket stabilt. För att göra allt detta arbete använder dessa organ cirka en femtedel av kroppens blodtillförsel.

Medicinska experter rekommenderar att personer med njureproblem inte bör starta den här typen av kost utan att först söka läkares råd, eftersom det finns risker därmed. Fördelarna anses emellertid ofta av det medicinska samfundet att uppväga riskerna. Underlåtenhet att följa en sådan diet, om det föreskrivs av en läkare, kan leda till progression eller utveckling av njursvikt. Patienter rekommenderas ofta att konsultera en special dietist, känd som en njurdietist, för att hjälpa dem att bättre förstå deras kropps behov och skapa en ätplan som de kan leva med. En renal dietist kan också vägleda patienter till de korrekta tillskott som deras kroppar behöver.

Nivåerna av protein, fosfor och kalium i kroppen är speciellt berörda för personer med njurproblem. Om njurarna inte fungerar som de borde kan nivåerna av dessa ämnen bli obalanserade och orsaka allvarlig sjukdom. Njurdieten hjälper en patient att begränsa protein till rätt mängd och bevara benstyrkan genom att säkerställa att det inte finns för mycket fosfor närvarande. Överskott av kalium kan påverka patientens hjärtslag.

Natriumnivån i kroppen är också speciell oro för en person med njureproblem, och en renal diet kan hjälpa till att reglera natriumnivån. Patienter utesluter inte tillräckliga mängder vätska från kroppen om deras dieter inte tar särskild uppmärksamhet åt natrium och mängden vätska de dricker. Underlåtenhet att följa rekommenderade natrium- och vätskeintagnivåer kan resultera i att vätska och svullnad i kroppsdelar behålls, såsom benen, vilket kan orsaka smärta. Detta gäller särskilt i de senare skeden av njursjukdom.